NAK AWET MUDA?

 1.  
  1. Amalkan pengambilan makanan secara seimbang dan teratur. Elakkan obesiti dengan mengamalkan pengambilan makanan rendah lemak dan lebihkan sayuran dan buah-buahan yang berserat tinggi seperti lobak merah, nenas dan jambu batu.
  2. Pengambilan makanan tambahan seperti vitamin E juga dapat melambatkan proses penuaan. Ia dapat melindungi kemusnahan sel membantu kesihatan sel-sel tubuh.
  3. Herba juga dikatakan baik untuk pengedaran darah. Antara herba yang popular untuk kesihatan seperti bawang putih, ginseng dan lada hitam. Misalnya, bawang putih didakwa dapat mencegah selsema, gangguan pernafasan dan penyakit usus.
  4. Senaman berterusan boleh meningkatkan ketahanan fizikal dan mental. Ia bukan sahaja boleh mengurangkan berat badan, malah tekanan darah rendah, mengurangkan tekanan, mengawal tahap gula serta meningkatkan sistem imuniti.
  5. Bagi menguatkan daya ingatan, amalkan tidur yang mencukupi, minum air sekurang-kurangnya lapan gelas sehari, membaca al-quran setiap hari, makan makanan seimbang dan melakukan latihan ingatan dengan mencatit perkara yang hendak dilakukan setiap pagi dan mengemaskini sebelum masuk tidur.
  6. Jika ingin barbadan kurus, pastikan wajah tidak terlalu cengkung kerana ia boleh menyebabkan anda kelihatan lebih tua dari umur sebenar.
  7. Rajin-rajinlah ke klinik untuk membuat pemeriksaan kesihatan berkala bagi memastikan tubuh badan dalam keadaan sihat.
  8. Bijaklah memilih fesyen pakaian dan aksesori kerana penampilan luaran juga memainkan peranan untuk tidak kelihatan tua dari usia sebenar. Sesuaikan pemilihan pakaian dengan usia, kerjaya, keadaan persekitaran dan latarbelakang keluarga.
  9. Gunakan pelembab dan pelindung matahari untuk penjagaan kulit.
  10. Sentiasalah berfikiran positif dan menganggap setiap cabaran dan dugaan sebagai pendorong untuk berjaya dan melangkah ke hadapan dengan penuh keyakinan. 
Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 • visitor

 • BARU!! REKA FONT SENDIRI

 • GetResponse

 • WebsiteWizard

 • COST FREE BIZ

 • HyperTracker

 • E.BookGold

 • mytipsBOX’s zone

  Meet & Keep The Right Man
 • ARTHRITIS?

  Arthritis Pain? Jack Goldstein M.D. said to me, "Arthritis is the Easiest Disease to Cure"

  If you or someone you know suffer from arthritis. I'll show you how “I Cured My Arthritis You Can Too", naturally. I know that my program will help you, I Guarantee It.

  Go to: http://www.1shoppingcart.com/app/?Clk=3396980