JUS vs KOLESTROL

Kolestrol adalah sebatian lemak yang diperlukan untuk pelbagai fungsi seperti membentuk dan memelihara membran, menghasilkan hormon seks, mencerna lemak dan sebagainya. Antara 80 hingga 90 peratus kolestrol dihasilkan oleh hati manakala selebihnya diperolehi melalui diet.

Masalah peningkatan kolestrol hanya berlaku apabila penghasilan kolestrol, terutama jenis LDL(Low Density Lipoprotein) berlaku secara berlebihan dan tidak dapat dikumuhkan oleh badan. Faktor pemakanan memainkan peranan besar dalam menyumbang peningkatan kolestrol.

Untuk mengimbangi lebihan kolestrol yang diambil, anda kenalah mengambil lebih banyak jus buah-buahan seperti oren, belimbing dan jambu batu. Jus sayuran yang baik untuk merendahkan kandungan kolestrol dalam darah ialah jus lobak merah, mentimun dan pegaga. Bagi lebih perisa, bolehlah ditambah sedikit madu, perahan lemon dan gula batu.

Makanan yang mengandungi minyak berlebihan, sajian berdaging dan berkacang boleh menyebabkan anda mengalami gastrik perut kerana gabungan minyak, daging dan kacang menyebabkan suasana berasid yang berlebihan dalam perut. Mereka yang tiba-tiba terkena gastrik akibat makanan pelbagai dan tak menentu, cubalah minum minuman beralkali seperti jus mentimun dan lobak merah atau anda boleh mengambil spirulina untuk meneutralkan  asid berlebihan dengan lebih cepat.

Advertisements

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 • visitor

 • BARU!! REKA FONT SENDIRI

 • GetResponse

 • WebsiteWizard

 • COST FREE BIZ

 • HyperTracker

 • E.BookGold

 • mytipsBOX’s zone

  Meet & Keep The Right Man
 • ARTHRITIS?

  Arthritis Pain? Jack Goldstein M.D. said to me, "Arthritis is the Easiest Disease to Cure"

  If you or someone you know suffer from arthritis. I'll show you how “I Cured My Arthritis You Can Too", naturally. I know that my program will help you, I Guarantee It.

  Go to: http://www.1shoppingcart.com/app/?Clk=3396980